wtorek, 16 lipca 2019

Domowe nuggetsy - przepis

Kazde dziecko kocha nuggetsy. Czesto kupujemy gotowe mrożonki  lub w restauracjach gotowe danie. Czemu by nie zrobić własnych, domowych i chyba możliwie najzdrowszych nuggetsów a naprwno najtańszych z własnym, pysznym czosnkowym sosem? Otóż oto przepis na domowe nuggetsy i sos czosnkowy.

NUGGETSY
- 2 pojedyńcze piersi
- 2 jajka
- sól, pieprz
- platki kukurydziane cornflakes

PORCJA DLA DWÓCH OSÓB

Pierś krajemy na drobne kawałki, każdy kawałek solimy i pieprzymy. Jajka roztrzebujemy na talerzu, obtaczamy w nim mieso. Na kolejnym talerzu rozdrabniamy płatki kukurydziane,  obtaczamy kawałki mięsa. Tak przyrządzone nagetsy wrzucamy na rozgrzany olej. Osobiście smażyłam na paatelni przez 3 min. Nagetsy gotowe.

SOS CZOSNKOWY
- mała smietana 30%
- 4-5 łyżki majonezu (najlepiej kielecki)
- 2 łyżeczki oregano
- 3-4 łyżki czosnku w proszku
- szczypta soli, szczypta pieprzu

Przyzadzenie sosu zajmuje max 5 min. Receptura niezwykle prosta. Wszystkie składniki dodajemy i mieszamy. Gotowe.

Przyrządzenie dania trwa około 30min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz